Denizcilik Fakültesi Suda Boğulma ve Temel Yaşam Desteği Başlıklı Online Seminer Düzenledi


Denizcilik Fakültesi tarafından “ Suda Boğulma ve Temel Yaşam Desteği” başlıklı bir online seminer düzenlendi.

Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Fatih Hüseyinoğlu, akademisyenler ve öğrencilerin hazır bulunduğu online seminere İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Akın Savaş Toklu konuşmacı olarak katıldı.

8 Mayıs Perşembe günü düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Dekan Vekili Doç. Dr. M. Fatih Hüseyinoğlu fakülte olarak ilk kez bir online seminer düzenlediklerini belirtti ve başta dalış kazaları üzerine çok sayıda bilimsel çalışması bulunan konuşmacı Prof. Dr. Akın Savaş Toklu olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti.

Sunumuna Girne Üniversitesi’nin davetinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Prof. Dr. Akın Savaş Toklu, öncelikle boğulma kavramından bahsetti.

Boğulmanın bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten Toklu, vakalarda gözlemlenen aşamalara ve farklı boğulma türlerine değindi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yıllık vaka sayısının 320 bin olduğunu belirten Prof. Dr. Akın Savaş Toklu, boğulmaların kazaya bağlı ölümlerde 3. sırada yer aldığını ve %97 oranında az ve orta gelişmiş ülkelerde görüldüğünü vurguladı.

Toklu görsellerin yanı sıra kendi deneyimleri ve yaşanmış başka örneklerle desteklediği sunumunun devamında etken faktörler, boğulma sürecinin aşamaları, risk arttırıcı öğeler gibi başlıklar üzerinden detaylı bilgiler aktardı.

Boğulmaların %80’inin önlenebilir olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akın Savaş Toklu, güvenli kurtarma teknikleri ve cankurtaran bulundurmanın yanı sıra seminerin amacı olarak nitelendirdiği temel yaşam desteğinin yaygınlaştırılması konuları üzerinde özellikle durdu.

Moderatörlüğünü Denizcilik Fakültesi Araştırma Görevlisi Gökhan Tarı’nın yaptığı online seminer katılımcıların sorularının cevaplanması ile son buldu.