“Doğu Akdeniz’de Arama Kurtarma Sorumluluğu ve Sorunları” Başlıklı Seminer Düzenlendi

Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi “ Doğu Akdeniz’de Arama Kurtarma Sorumluluğu ve Sorunları” başlıklı bir çevrimiçi seminer düzenledi.

Açılışını Denizcilik Fakültesi’nden Uzak Yol Kaptanı Enver Yetkili’nin yaptığı, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı seminerde konuşmacı olarak Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tuğamiral Alaettin Sevim yer aldı.

Enver Yetkili yaptığı açılış konuşmasında, Tuğamiral Alaettin Sevim’in özgeçmişine değindi ve kendisine organizasyona konuşmacı olarak katılmasından dolayı teşekkür etti.

Alaettin Sevim, Denizcilik Fakültesi’ne seminer davetinden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında öncelikle arama kurtarma kavramının tanımına değindi.

Sevim; arama ve kurtarma bölgelerinin uluslararası hukuktaki yeri, Ege ve Doğu Akdeniz FIR hatları, konuya ilişkin hukuki boşluklar ve ayrıca Türkiye, Yunanistan, KKTC ve diğer bölge ülkelerinin taraf olduğu anlaşmalar gibi başlıkları detaylı olarak örnekler üzerinden anlattı.

Konuşmasında yakın dönemde yaşanmakta olan kaçak göçmen sorunu üzerinden de arama kurtarma sorumluluğu ve sorunları konusuna da değinen Tuğamiral Alaettin Sevim, arama kurtarma alanlarının egemenlik bölgesi değil yetki alanı olduğunu vurguladı.

Alaettin Sevim konuşmasının sonunda tek Avrupa hava sahası girişimi konusunda atılabilecek karşı adımlara ve bölge ülkeleri ile Türkiye arasında yapılabilecek anlaşmalara ilişkin örnekler verdi.

Çevrimiçi seminer soru cevap bölümünün ardından son buldu.